Indukcijska plošča

Zakaj je indukcijska plošča nepogrešljiv član vsakega gospodinjstva?

Ob obnovi ali zamenjavi kuhinje se marsikdo sooči z dilemo, kakšno kuhalno ploščo izbrati, saj je izbira na trgu zelo široka. Predstavljamo vam nekaj razlogov, zakaj smo mnenja, da je prav indukcijska plošča najboljša izbira za vaše gospodinjstvo. Indukcijska plošča vsekakor v sebi skriva veliko adutov, saj podjetja zaradi njene vse večje popularnosti vlagajo vse več denarja v njen razvoj in izboljšave. Vsekakor pa če vam je v interesu, da investirate v kuhalno ploščo, ki vam omogoča hitro pripravo jedi, enostavno čiščenje ter je hkrati varna za vse vaše družinske člane, je indukcijska plošča prava izbira za vas.

Njena odlika je hitrost

Indukcijska plošča se ponaša s posebnim adutom- hitro pripravo jedi, ki je v današnjem času pri marsikomu odločilen kriterij pri izbiri nove kuhalne plošče. Hiter življenjski tempo, kopica obveznosti in dnevnih opravil hitro pripeljejo do spoznanja, da je naš prosti čas zelo dragocen, zato ga moramo znati pravilno izkoristiti. Zelo veliko časa lahko privarčujete pri pripravi vsakdanjih obrokov. Tukaj ima poleg dobre organizacije pomembno vlogo tudi zmogljivost štedilnika. Kakovostna  indukcijska plošča lahko v primerjavi z nekaterimi drugimi kuhalnimi ploščami bistveno skrajša čas priprave kosila. Čeprav se vam trenutno morda ne zdi pomembno, ali bo voda za testenine potrebovala 5 ali 10 minut da zavre, bodo v hitrem vsakdanjem tempu te minute še kako dragocene, saj se bo privarčevanih minut nabrali kar nekaj in jih boste tako lahko porabili za druženje z vašimi družinskimi člani.

indukcijska plosca

Želite pripravljeno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Skrivnost vsake dobre kuharice se skriva v poznavanju štedilnika, oziroma kuhalne plošče. Izurjena kuharica oziroma izurjen kuhar dobro ve, na kateri stopnji je dobro peči palačinke, katera stopnja je najbolj primerna za pripravo odličnih zrezkov v naravni omaki itd. Težava mnogih kuhalnih plošč pa je v tem, da temperatura na določeni stopnji ni konstantna in vas tako lahko preseneti, da se palačinke kar naenkrat začnejo preveč žgati.  Indukcijska plošča pa vas zagotovo ne bo pustila na cedilu, saj ima večina plošč vgrajen termostat, ki vzdržuje določeno temperaturo.

Prednost indukcijskih plošč pa ni le v zanesljivem držanju temperature kuhanja, temveč tudi v široki lestvici različnih stopenj. Novejši modeli indukcij ponujajo tudi do 14 različnih stopenj kuhanja. Pestrost različnih stopenj vam omogoča, da dobro spoznate svoj štedilnik in da imate široke možnosti reguliranja temperature kuhanja, saj med sosednjimi stopnjami ni velikega temperaturnega preskoka.

Če smo prej omenjali, da lahko zaradi visoke zmogljivosti indukcijske plošče privarčujete čas pri kuhanju, vam na drugi strani indukcijska plošča omogoča, da privarčujete čas tudi pri njenem čiščenju. Ne glede na to, kako močno boste umazali kuhalno ploščo med kuhanjem, boste po zaključenem kulinaričnem ustvarjanju ploščo le obrisali z mokro krpo, kateri lahko dodate nekaj čistila, ni pa nujno. Ker indukcijska plošča deluje le takrat, ko na ploščo postavite kovinsko posodo, ki privlači magnet, se hrana, ki po nesreči pada na ploščo, nanjo ne bo prižgala, saj nima magnetnih lastnosti. To pomeni, da ne glede na to, katero vrsto hrane raztresete po plošči v času kuhanja, vas nikoli ne bo skrbelo, da boste imeli dodatno delo z drgnjenjem zažgane umazanije s plošče.

Indukcijska plošča je prava izbira za vse mlade družine in tiste, ki imate v gospodinjstvu tudi starejše, morda pozabljive osebe.  Na področju indukcijskih plošč namreč poteka zelo hiter in bliskovit razvoj v smeri zagotavljanja varnosti, zato lahko z gotovostjo trdimo, da so tovrstne plošče najbolj varne kuhalne plošče na tržišču. Zelo pomemben vidik glede varnosti je segrevanje plošče. Površina indukcijske plošče se ne segreva, saj plošča deluje le na mestu, kjer je posoda, v kateri pripravljamo hrano. V trenutku, ko posodo odstavimo s plošče, ta preneha delovati. Tako tudi, če boste ploščo pozabili izklopiti, se bo ta izklopila sama od sebe. Tako preprečite možnost, da bi se kateri izmed vaših domačih opekel, ko bi po nesreči dal roko na kuhalno ploščo.

Večina današnjih indukcijskih plošč ima v sebi vgrajeno tudi varovalo, da plošče ne bi mogli prižigati otroci. To pomeni, da ko želite, ploščo s pritiskom na gumb »zaklenete« in otroci plošče ne bodo mogli prižigati ali ugašati. Če pa bi se že zgodilo, da ste ploščo pozabili zakleniti in jo vaš otrok prižge, plošča ne bo delovala, če nanjo ne bo dal kovinske posode, kar pomeni, da je nemogoče, da bi otrok povzročil požar, ali da bi se spekel na plošči. Tretji vidik varnosti indukcijskih plošč pa je temperatura. Z vse naprednejšim razvojem ima vse več indukcijskih plošč danes vgrajeno varovalo, ki v primeru, da štedilnik preseže določeno temperaturo, izklopi indukcijsko ploščo. V praksi to pomeni, da če ste pozabili, da kuhate krompir in greste z otrokom ven na sprehod, da ko bo iz lonca izparela vsa voda in se bo krompir začel žgati, bo plošča zaznala povišano temperaturo in se bo sama od sebe izklopila ter tako preprečila morebiten vžig.