Kuhinjske nape

Kuhinjske nape so danes nameščene v večini sodobnejših kuhinj. Brez kuhinjske nape si najbrž težko predstavljamo pripravo naših vsakdanjih obrokov, saj bi bil ob kuhanju brez nape naš dom zadimljen in poln vonjav še dolgo po kuhanju. Še posebej močno neprijetne posledice kuhanja in pečenja brez kuhinjske nape občutijo tisti, ki v kuhinji nimajo niti okna in tako ne morejo redno zračiti prostora. Kvalitetna kuhinjska napa namreč poskrbi, da zrak kroži ali pa ga skozi cev celo odvaja ven iz prostora.

V spletni trgovini eMundia ponujamo pestro izbiro različnih kuhinjskih nap, med katerimi boste zagotovo našli pravo zase. V tem zapisu vam predstavljamo različne vrste kuhinjskih nap skupaj z njihovimi lastnostmi. Ravno tako boste izvedeli, za kakšne vrste kuhinj so najbolj primerne različne vrste nap. Pobrskajte po naši spletni prodajalni in si izberite napo, ki vam bo najbolj ustrezala.

Odzračevalna ali obtočna napa?

V grobem lahko kuhinjske nape razdelimo na dvoje, glede na to, kaj »počnejo« z zrakom: odzračevalne, takšne ki zrak prefiltrirajo in ga nato odvajajo iz prostora, in obtočne, ki omogočajo, da zrak v prostoru kroži – po filtraciji, ki zadrži maščobne delce in vonjave, se prečiščen vrne v prostor. Pri odzračevalni napi boste potrebovali še zunanji zračnik, skozi katerega bo zrak prehajal na prosto, pri obtočni pa zunanji zračnik seveda ni potreben.

kuhinjske nape

Želite pripravljeno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Različne kuhinjske nape imajo različne zmogljivosti odzračevanja. Pravo napo izberite glede na velikost prostora, v katerem bo nameščena (kuhinja). Pri tem si lahko pomagate s čisto enostavno formulo:

Najmanjši sprejemljiv pretok zraka nape = prostornina vaše kuhinje x 6

Največji potreben pretok zraka = prostornina vaše kuhinje x 12

Izmerite prostornino svoje kuhinje v kubičnih metrih. Iz osnovnošolskih ur matematike se verjetno še spomnite, da to storite tako, da izmerite širino, dolžino in višino svoje kuhinje in vse tri mere med seboj pomnožite. Če imate recimo kuhinjo s prostornino 20 kubičnih metrov, to pomeni, da je v njej 20 kubičnih metrov zraka. Napa mora ves ta zrak izmenjati večkrat v eni uri – kolikokrat, pa je odvisno od tega, kako intenzivne so vonjave, ali v kuhinji cvrete ali samo kuhate na zmernem ognju in koliko pare nastane pri kuhanju. Najmanjša stopnja odzračevanja, ki je sprejemljiva pri običajnem kuhanju, je kubična kapaciteta, pomnožena s šest (šest menjav zraka na uro), največja pa kubična kapaciteta, pomnožena z 12 (12 menjav zraka na uro).

Vzemimo spet našo dokaj majhno kuhinjo s prostornino 20 kubičnih metrov. Najmanjši sprejemljiv pretok zraka bi bil v tem primeru 120 kubičnih metrov na uro, največji še potreben pretok pa 240 kubičnih metrov na uro. To preprosto pomeni, da napa s pretokom, manjšim od 120 kubičnih metrov na uro, za vaš prostor ne bi bila učinkovita, napa z večjim pretokom od 240 kubičnih metrov na uro pa ne bi bila potrebna in bi zanjo plačali preveč.

Strokovnjaki priporočajo, da si izberete napo, ki na uro izmenja zrak v količini nekje osem- do dvanajstkratnika prostornine vaše kuhinje.

Poglejmo še tipe kuhinjskih nap glede na mesto in način njihove postavitve. V trgovini eMundia so kuhinjske nape razdeljene na otočne nape, stenske nape, vgradne nape, kotne nape ter na kuhalne plošče z napo. Začnimo kar na začetku.

Otočne kuhinjske nape se nameščajo, kot že ime pove, nad otoke, oziroma so uporabne v vseh situacijah, ko vaše kuhališče ni nameščeno neposredno ob steni. Mogoče jih je namestiti pod strop nad kuhališče ali jih vgraditi direktno v strop.

Stenske kuhinjske nape so nameščene nad kuhalno ploščo. Namestijo se na steno, ki se je dotika kuhalna plošča. Stenska kuhinjska napa nima neposredne povezave s kuhališčem ali drugim kuhinjskim pohištvom.

Vgradne kuhinjske nape se vgradijo v zgornji kuhinjski element. Tovrstne nape najbolj pridejo prav v manjših kuhinjah, saj je nad njimi omarica s prostorom za shranjevanje. Je ena najboljših možnosti, če si želite nape, ki opravlja svojo funkcijo, ne da bi vizualno izstopala. Med vgradne nape se šteje tudi izvlečna kuhinjska napa.

Kotne kuhinjske nape so seveda primerne za vgradnjo nad kotna kuhališča. Ker so v kotu precej skrite, se lahko sami odločite, ali boste svojo kotno kuhinjsko napo pustili v nevidnosti ali boste izbrali takšno, ki bo s svojimi linijami zares izstopala.

Morda najbolj futurističnega videza med napami so takšne, ki so obdane s kuhalno ploščo – pravzaprav gre za kuhalno ploščo, v katero je napa vgrajena. Takšna napa ima najmanj dve pozitivni lastnosti: gumbi za spreminjanje nastavitev ne bodo nikoli previsoko (na kar morate biti sicer pozorni pri izbiri nape) in nikoli se ne boste z glavo udarili v rob nape (kar zna biti precej neprijetno).

Želite vedeti, katera kuhinjska napa bi bila najbolj primerna za vas in vašo kuhinjo? Podrobno si preberite zgornji zapis in dobro pretehtajte vse naštete možnosti. Če boste imeli še kakšno vprašanje, pa vam v trgovini eMundia z veseljem priskočimo na pomoč.